Sidor

torsdag 30 juli 2015

Kirkonrotta/ Kyrkråtta

Kirkonrotta eller "kirkkis" är en klassisk gårdslek. I leken behövs en "bliven/latere" som kan antingen vara frivillig eller så kan denna personen lottas ut. Därefter måste ett "hemmabo" bestämmas. Det är bra med ett centralt ställe, vid en vägg eller träd.

Leken börjar med att den blivande svänger om sig och till hen sägs denna ramsa: "Vasta pesty puhdas selkä, rexonalla raikastettu, ympyrä ja risti, kuka siihen viimeisenä likaisella sormellansa pisti?" I slutet av ramsan skall en av de övriga "råttorna" sticka hen i ryggen. Om den blivna gissar rätt vem det är måste dessa två byta plats. I detta fall måste ramsan läsas upp igen. Om den blivna inte gissar rätt på första skall denna gissa så många gånger tills hen gissar rätt. Om den blivna gissar rätt på 6e gången räknar hen till 60, om på 8e så skall man räkna till 80.

Denna del kan dock göras enligt hur man kommit överens om med de övriga deltagarna. Ramsan kan också lämnas bort och man kan bestämma tex att den bliven alltid skall räkna till 50 eller 100.

Nu börjar den blivna räkna och de andra gömmer sig. 

När letaren räknat klart börjar sökandet och när någon som gömt sig hittats ska letaren skynda sig till hemmaboet och skrika deltagarens namn eller "Emil-Rotta nähty!" Då får den hittade komma fram och ställa sig i närheten av hemmaboet i väntan på att bli befriad.

Man kan befria Rottor från boet med att springa till hemmaboet före ledaren och säga alla befriade/ "kaikki rotat pelastettu". Då blir alla befriade och får söka ett gömställe igen. 

När ledaren fått fast alla gömda tar leken slut och den som hittades först får vara den nya blivne.

Att tänka på: 
Det finns många varianter av leken så det är viktigt att gå igenom reglerna noga före man börjar leka.




Inga kommentarer: