Sidor

torsdag 30 juli 2015

Bollen i burken/ Tio stickor på brädet

Detta är en variant av kurragömma där en deltagare, "letaren", letar efter de övriga som gömt sig. Den som letar börjar med att blunda och räkna till hundra vid en burk som det ligger en boll i. Burken måste vara slagtålig. Under tiden som letaren räknar gömmer de övriga sig i närheten.

När letaren räknat klart börjar sökandet och när någon som gömt sig hittats ska letaren skynda sig att sätta foten på burken och säga den gömdes namn. Då får den hittade komma fram och ställa sig i en uppsamlingszon, ett fängelse, i närheten av burken.

Om någon deltagare som inte blivit hittad hinner först fram och sparka iväg burk med boll blir alla som hittats befriade och får på nytt gömma sig medan letaren hämtar och ställer tillbaka sakerna på sin plats igen.

När letaren hittat alla gömda och på så vis placerat dem i fängelset börjar leken om och den som hittades först får vara den som räknar och letar, alternativt kan man välja en frivillig som blir "letaren".

Version 2: Tio stickor på brädet: Leken fungerar lika som bollen i burken men här ersätter man bollen i burken med en bräda och 10 stickor. Man placerar brädan på en sten så att ena ändan är i luften. På ändan som ligger mot marken ställer man stickorna på rad. I denna version räddar man med att trampa på brädet så att alla stickorna flyger iväg. 


Liknande lek: Kirkonrotta, som kan lekas utan rekvisita.







Inga kommentarer: