Sidor

onsdag 28 oktober 2015

Fiska Wimbo

I fiska wimbo väljer man först ut ett antal frivilliga, ca 5-6 stycken. Före man väljer frivilliga kan man introducera leken, men vara försiktig med att inte berätta vad leken går ut på. Det jag ofta brukar säja är " När jag var konfirmand, lärde min skribapräst mej att fiska wimbo. Ja tycker att det är roligt att kunna fiska wimbo, och därför har jag nu bestämmt att lära er detta. Har jag några friviliga som vill lära sej fiska wimbo?"

Alla frivilliga + lekledaren ställer sej i en cirkel nära varandra. Inne i cirkeln, i mitten, har man en frisbey med vatten upp till brädden ( om man vill kan man sätta en 2 euro ( eller det man råkar ha) i frisbeyn.) Man säger att man samlat ihop wimbon i frisbeyn, och jag nu skall lära er hur ni skall fånga dem. Wimbon är mycket små, så därför måste man koncentrera sej för att se dem. Lekledaren vänder sej till personen på sin vänster sida och frågar  - " Kan du fiska wimbo" , och personen som blir tillfrågad svarar  - " Nej". Då svarar lekledaren - " Man gör såhär", och ställer sej på knäna. Sedan frågar personen till vänster om lekledaren nästa person samma sak, " Kan du fiska wimbo" och nästa person svarar nej, och så blir svaret " Man gör såhär", och sedan ställer sej personen också på knäna. Detta fortsätter hela varvet runt, och alla står på knäna. Efter detta går man ett nytt varv, och efter "Man gör såhär", sätter man sej så att man lutar på sina armbågar. Det tredje varvet sätter man huvudet riktigt nära frisbeyn, och då kan lekledaren säga " wimbon är jätte små, så nu måste ti koncentrera er noga och titta på dem nära ifrån". Det fjärde varvet påbörjas på samma sätt som de andra, genom att lekledaren frågar " Kan du fiska wimbo". Då personen till vänster svarar "Nej", säger lekledarern " Man gör såhär", och slår sin hand ( oftast bättre effekt om man slår med knytnäven) i mitten av frisbeyn, så att vattnet strittar i ansiktet på deltagarna.

Att tänka på: Som lekledare kan man själv lite flytta på sej så att man inte får vatten på sej, men om det blir vatten kvar i frisbeyn finns det en risk att nån av deltagarna kastar resten av vattnet på lekledaren. Se alltså till att inte ha något som inte tål vatten med dej. ( Av erfarenhet kan skribent berätta att hon engång inte lyckades få allt vatten att flyga, och fick flera dl vatten på sej efter leken...). Efter leken är det bra att påpeka åt hela gruppen att de inte skall berätta leken till sina kompisar som kommer på läger senare, eftersom leken då förstörs.

Förberedelser: Sätt vatten färdigt i frisbeyn, ha den nära så du snabbt kan hämta den när leken börjar.

Material : Frisbey, en slant, vatten ( ca 3dl)


Video kommer senare

Inga kommentarer: