Sidor

onsdag 2 september 2015

Volleyboll

Volleyboll kan spelas med många regler, och det är upp till den som drar vilka regler den väljer. Förklaringen som kommer här, är en mycket simpel version, men om man vill kolla upp de riktiga reglerna kan man se det här.

Två lag spelar mot varandra, med ett högt volleyboll nät emellan, Bollen som används skall helst vara en volleyboll, men om det inte finns kan man även använda en boll som studsar bra då man slår den, men som inte är får hård så man inte skadar sej. Man väljer ett lag som börjar, och det laget skall välja en som servar. Denna person skall stå i bakersta raden, i ett av hörnen. Den personen slår upp bollen med händerna, på valfritt sätt. Bollen skall flyga över nätet till andra laget, där någon slår till bollen tillbaka över nätet. Bollen skall alltså hållas i luften. Om lag A har slagit till bollen så att den landar på lag B:s plan, får A poäng, vice verca. Om lag A slår bollen, men tappar den på deras sida så den rör marken, får lag B poäng. Undantaget är då man servar bollen, alltså slår upp bollen första gången i luften. Denna person får pröva tre gånger att få den över nätet, och sedan byts servtur till det andra laget. Inga poäng delas ut under servningen. Om lag A slår bollen så, att den flyger över spelplanets gränser på lag B:s sida, får B poäng, om ingen från lag B har rört bollen.

Mycket simpelt skall man alltså försöka få bollen till marken på den andra sidan, och då får man poäng. Före man börjar spela kan man välja hurvida man spelar till 10,15 eller 20 poäng. Om man har fyra lag, kan dessa turnera mot varandra enligt följande schema

1. A-B
2. C-D
3.A-C
4. B-D
5.B-C
6.A-D
7. De två lagen med flest vinster spelar mot varandra i guldmatchen
8. De två lagen med minst vinster spelar mot varandra i bronsmatch

Att tänka på: Att förklara reglerna tydligt, eftersom det finns många olika regler. Om man inte spelar med riktiga regler, kan man kalla detta t.ex. mataboll, skribaboll, lägerboll etc, och göra det tydligt att domaren delar ut poängena enligt hens regler.

Förberedelser: Att läsa igenom reglerna så man kan dem, att förbereda schemat och hitta allt material

Material: Spelplan, volleyboll, volleynät, koner eller dylikt för att märka ut spelplanets gränser, schema för vilka lag spelar emot vem



Inga kommentarer: