Sidor

tisdag 1 september 2015

Stationer


Först skall alla delas in i passligt många lag, så att alla grupper har ca 4-5 personer ( man kan dock ha mindre lag, då en del får göra två stationer, eller flera om man vill ha flera stationer). Iden är att man har ett X antal "stationer" som deltagarna går igenom. Man börjar med att berätta temat med varje station, och i detta skede skall gruppen tillsammans välja vem eller vilka deltagare som gör vilken station. Sedan tar man fram en representant från varje lag, som slutför uppgiften. När alla grupper gjort en uppgift, går man vidare till nästa,

Stationerna kan vad som helst som passar just den grupp man drar detta till, men kan t.ex. vara styrka, intelligens, noggrannhet/precision och snabbhet. Dessa är temorna som presenteras för deltagarna, och enligt villka de skall välja representat.

  • Styrka: Alla deltagare en kvast eller dylikt framför sej, och skall lyfta upp den ovanför huvudet. Deltagaren skall leka att den är mycket tung, kämpa, och pusta för att få upp den. Personen med den bästa uppvisningen for poäng till sin grupp. 
  • Intelligens: Här kan man t.ex skriva en ekvation på ett papper, och be denna punkts deltagare lösa den så snabbt som möjligt, utan papper och penna. Den som löst den snabbast vinner. Alternativt kan man även ha dem att lösa en gåta, berätta vad Finlands nationalfågel är eller vem som var Finlands andra president. 
  • Noggrannhet/precision: Pilkastning om tillgängligt, kasta en tennisboll i ett ämbare, kasta en sten/boll så nära ett streck som möjligt etc.
  • Snabbhet : Här kan man välja hur man vill göra. Antingen har man en springtävling för att se vem som är snabbast, eller så har man en långsamhetstävling. I långsamhetstävlingen skall man komma sist i mål, men man måste ständigt röra på sej.


Att tänka på: Man måste tänka på att ha sådana stationer som passar sin grupp. Till vissa grupper passar t.ex. det inte att göra ett "drama", i vilket fall man måste tänka om stationen om styrka. Alla stationer måste förberedas på förhand, allt material skall finnas klart och alla som drar den måste vara på det klara med detaljerna.

Förberedelser: Förbereda stationerna, skriva färdigt diverse lappar och söka upp rätt material

Material:
Bero på vilka stationer man har, men till exempelstationerna ovan behövs:
Kvast/käpp
Papper med en ekvation/ papper med frågorna
Piltavla och pilar/ tennisboll & ämbare/ boll

Inga kommentarer: