Sidor

söndag 22 mars 2015

Tips på hur man drar en olympiad

Hur räknar man poängen?

Ha en resultattavla där alla kan se hur de placerat sig i de olika grenarna. Markera poängen även på ett skillt papper, din telefon eller ett häfte, så poängen finns på ett "säkert" ställe och inte bara på resultattavlan. Det kan alltid hända att nån tror sig vara smart och klottar på tavlan. På slutrakan kan du låta bli att markera poängen på tavlan, så det blir en överraskning när olympiaden tar slut, hur lagen placerat sig.

Ett sätt att räkna poäng är att man tar mängden lag, till exempel 4 som i exemplet till vänster och det blir maximipoängantalet. Så den som placerar sig först får 4 poäng, den som blir andra får 3 poäng, den som blir tredje får 2 poäng och den som blir fjärde får 1 poäng. På detta sätt får alla i varje fall ett poäng från varje gren.

Om man har en gren t.ex. pricka ämbare, där laget samlar poäng, kan man räkna på lite olika sätt. Om lagen får samlat relativt lika poäng t.ex.32, 35, 36 och 29 och skillnaderna mellan lagens poäng inte är så stora kan man ge dessa poäng. Annars får den som fått mest 4 poäng, den som fått andra mest 3 poäng osv.

Om man har en mer krävande gren, t.ex. Jesus race, kan det vara bra att ge flera poäng. I exemplet på resultattavlan har vi fördubblat poängantalet från 4,3,2,1 till 8,6,4,2.

Poängtera att man också kan få poäng för kreativitet och stil. Fast man inte vinner, har man chansen att samla in något poäng. Markera dem skillt (se lilla gula stjärna på resulltattavlan), så det är tydligt var något lag samlat in stil-/kreativitetspoäng.

Här har vi också samlat några tips som är bra att tänka på när man har en olympiad.

Poängtera att man får tävla på allvar, men det ska endå vara en rolig grej för alla. Kom ihåg att heja på varandra!

Det brukar skapa samhörighet och laganda och det är roligt att ha ett namn för laget/gruppen. Det kan vara svårt att hitta på ett namn om man får välja "vad som helst". Därför lönar det sig att på förhan välja ett "tema". Exempel på teman kan är; bibliska personer (i exempel resultattavlan har lagen fått namn från nya testamentet), vintersporter, muminkaraktärer...

Lagen är ofta inte lika stora. I de flesta stafetter och tävlingar, kan någon i laget göra dubbelt. Kolla upp i förväg att tävlingen passar för den gruppstorlek och de lagstorlekar ni har.

Sprid ut tävlingarna på flera lekpass och dagar. Det blir trist om man håller på för länge och alla tycker inte om en massa tävlingar. Man kan ha flera tävlingar på ett pass, men tänk på att de gärna får vara olika så det blir lite variation.

Det är roligt om alla får ett litet pris, men det är inte nödvändigt. Det kan vara något smått åt alla (t.ex. slickepinne, men ta i hänsyn specialdieterna) och så kan man hitta på nåt till åt vinnarlaget. Man kan också pyssla "medaljer" åt alla, så får alla ett litet minne av olympiaden.

Inga kommentarer: