Sidor

torsdag 19 mars 2015

Längdhopp

Förberedelser: Markera startlinjen

Alla lag ställer sig i var sitt led bakom startlinjen. I denna gren tävlar man inte i snabbhet, utan längd.

Version 1: 
Meningen med stafetten är att hela laget sammanlagt skall komma så långt som möjligt. Lekledaren förklarar att man endast får hoppa/ lämna sin plats då lekledaren ger lov. Lekledaren säger att de första i laget får hoppa. De skall ta ett jämfotahopp och stanna där de landar. Ofta kan det vara svårt att stanna då man kommer med ett stort hopp, be därför andra ledare att hålla reda på var sitt lag så den platsen där hopparen landar blir markerad. Ledaren ställer sig på stället där den första hopparen landade. När lekledaren ger lov, kommer den andra i laget och ställer sig på platsen ledaren markerat. Sedan tar de ett hopp och ledaren markerar igen landningsplatsen. Så den nästa i laget fortsätter från det stället föregående landat på. Fortsätt såhär tills alla i alla lag fått hoppa. Det laget som kommit längst vinner.

Version 2: Den första i laget tar ett jämfotahopp från startlinjen så långt det går och stannar där hon/han landar. Ofta kan det vara svårt att stanna då man kommer med ett stort hopp, be därför andra ledare att hålla reda på var sitt lag så den platsen där hopparen landar blir markerad. En ledare markerar platsen med t.ex. en kon. Den nästa i laget hoppar från startlinjen. Om hon/han kommer längre än den markerade platsen, flyttar man konen till platsen där hon/han landade, annars lämnar man konen där den låg. På detta sätt fortsätter man tills alla i laget har fått försöka. Platsen där den i laget som hoppat längst landat, är lagets resultat. Lekledaren jämför de markerade platserna och placerar lagen i den ordning de kommit, längst först osv.

Att tänka på: Version 1 kräver att man har en lång tom sträcka framför sig. Prova i förväg hur långt du själv kommer med den mängd hopp som det finns deltagare i varje lag. Om du inte har en tillräckligt lång sträcka kan du istället tävla med version 2.

Ifall något lag har färre medlemmar eller någon är skadad, ha någon i de laget att hoppa dubbelt.

Inga kommentarer: