Sidor

torsdag 10 juli 2014

4 i Soffan

Obs! Denna lek kräver mycket förberedelser och tar mycket tid.

Före leken:
Deltagarna ska delas in i två lag. Alla måste kunna se vem som hör till vilket lag. Du behöver altså något som syns. Man kan ha t.ex. laget med sånghäfte i handen och laget med utan. Det är optimalt att lekdeltagarna är ett jämnt antal.

Alla måste få en karaktär. Skriv upp på papperslappar så många  kända 'karaktärer' som det finns lekdeltagare.
Exempel på 'karaktärer';

Harry Potter, Pikachu, Sauli Niinistö, Frodo, Kalle Anka, Lady Gaga, Maradona, Viking, Pettson, Fantomen, Homer Simpson, Antti Tuisku, Mumin mamman...
Att tänka på:
Man måste också kunna se listan på alla karaktärer under lekens gång så det är bra att leka någonstans där det finns t.ex. en whiteboard att skriva på/ möjlighet att ha listan på väggen från datorn via en 'videotykki'.Man sätter ut så många stolar som det finns lekdeltagare i en ring. Någonstans i ringen märker man ut 4 stolar som är bredvid varandra t.ex. med filtar eller har annorlunda stolar. Det blir lekens "soffa". Sedan sätter alla sig på stolarna. Lekledaren delar ut en lapp med en karaktär åt varje lekdeltagare. Karaktären man har skall inte visas åt andra. Sedan delar lekledaren deltagarna i två lag så varannan deltgare är i samma lag och märker ut lagen med något (t.ex. de med häfte i handen och de utan). 

Lekledaren börjar med att säga ut en karaktär t.ex. Harry Potter. Då stiger personen som har lappen med Harry Potter upp och byter lapp med personen som sagt Harry Potter. Då blir personen som sagt Harry Potter, Harry Potter och den som ursprungligen var Harry Potter får lappen av den andra och blir en annan karaktär (som inte berättas åt någon annan).

Personerna på vardera sida om stolen där "Harry Potter" satt, tävlar om att få säga ut en karaktär. Den som först slår med handflatan på den tomma stolen vinner och får säga ut en karaktär. Observera att man inte får säga samma karaktär rakt efter så denna person får inte säga Harry Potter, utan måste säga något annat t.ex. Lady Gaga. Så byter den som sagt Lady Gaga lapp och plats med Lady Gaga. På detta sätt fortsätter man. Det kräver koncentration att följa med vem blir vilken karaktär och försöka få en tom plats i soffan så man kan få en av sitt eget lag i soffan. Det lag som först får 4 av sitt lag i soffan vinner.

Inga kommentarer: