Sidor

fredag 30 maj 2014

Ordspråksstafett

Varje lag skall stå i en kö, med en hjälppis (kan dock vara vilken ledare som helst) en bit ifrån gruppen ( ängden kan varieras beroende på hur lång sträcka man vill springa, men hjälppisen skall stå i samma led som sin grupp). Hjälppisen får ett papper med ordspråk. Iden är att hjälppisen läser upp början, t.ex. " Flitig som en ...::" och konfirmanden skall gissa slutet, som i detta fall är "Myra". Om konfirmanden gissar rätt, får den springa tillbaka till sitt lag och nästa i ledet får springa iväg. Om man svarar fel skall konfirmanden springa tre (3) varv runt sin hjälppis, och sedan tillbaka till gruppen.

Målet är att komma igenom alla ordspråk som står på listan. Om konfirmanden svarat rätt går man vidare till nästa ordspråk, om den svarar fel låter man nästa i ledet gissa på samma, tills det rätta svaret kommit.

Här kan ni ladda ner en lista på ordspråk, som kan användas. Man behöver inte använda alla ordspråk, utan man kan ta bort en del om man känner att det blir för mycket ( för många ordspråk kan göra att leken blir utdragen och tråkig...)


Att tänka på: 
  • vissa av ordspråken kan vara svåra, så om gruppen länge är fast vid samma ordspråk, kan man börja ge dem tips. Men detta är upp till lekledaren när och vilka tips man får ge, så att det blir rättvist åt alla lag.
  • Denna lek kräver förberedelse av lekledaren ! Han/hon måste gå igenom ordspråken, bestämma hur många och vilka han/hon använder och kopiera / skriva för hand papper till alla hjälppisar.

Inga kommentarer: